PHZ:n Neea Planting: Koodaajaa tarvitaan jo ennen bisnespäätöksiä

Kerromme juttusarjassa, keitä olemme, mitä teemme ja mitä ajattelemme PHZ:lla.

Neea Planting, Senior Software Consultant

”Olen istunut tietokoneen ääressä kuusivuotiaasta lähtien. Äiti oli sitä mieltä, että sillä tavalla ei saa kavereita eikä ammattia.

Kun olin 10-vuotias, perhetuttumme korjasi hajonneen Windows 97:n käden käänteessä ja asensi vielä samalla Simsin. Minä olin ihan äimän käkenä ja ajattelin, että isona minustakin tulee IT-mies.

Kun tuli aika miettiä, mitä tekisin isona, vaihtoehtoina oli lähteä opiskelemaan kauppatieteitä tai seurata lapsuuden unelmaa IT-alalle. Yhdistin alat tietojenkäsittelytieteen tradenomin tutkinnossa Haaga-Heliassa, ja olen hyvin tyytyväinen valintaani.

Urani sai alkunsa joukkorahoituksen parissa ja nykyään toimin asiakaskonsulttina ja olen erikoistunut maksuliikenteeseen ja kirjanpitoon liittyviin asioihin. Opastan yrityksiä noudattamaan EU:n määrittelemiä standardeja ja lainsäädäntöä, kuten esimerkiksi uutta maksupalveludirektiiviä.

Työstäni noin 80 prosenttia on koodaamista. Lopun ajasta autan tiimikavereita tai osallistun palavereihin. Hoidan ajoittain myös Scrum Masterin tai projektipäällikön tehtäviä. Pidän siitä, että minulla on mahdollisuus suunnitella ohjelmistoa ja teknisiä ratkaisuja yhdessä liiketoiminnan johdon kanssa.

Minusta kehittäjät hyötyisivät todella paljon siitä, että he perehtyisivät yrityksensä liiketoimintaan. Kehittäjä voisi pyytää päästä mukaan yrityksen suunnittelupalavereihin vaikka kuunteluoppilaaksi.

Tämä olisi yritykselle lisäresurssi jo suunnitteluvaiheessa, koska harvoin liikejohto tietää, mikä on teknisesti mahdollista ja järkevää. Yleensä kaupan alan väki arvostaa aitoa mielenkiintoa yrityksen toimintaan.

Minusta kehittäjänä on hienoa nähdä, miten teknisen puolen ja liiketoiminnan yhteistyö vie firmaa eteenpäin. On parempi, että kehittäjä tietää alusta alkaen, mitä pyynnöllä haetaan. Silloin ohjelmisto palvelee oikeasti sitä, mitä liiketoiminta haluaa.

Koodaajille ei ehkä aina kerrota tarpeeksi selkeästi perimmäistä syytä, mihin saatu työtehtävä liittyy. Voidaan kertoa, että ”me nyt halutaan tällainen ominaisuus”.  Pyynnön taustoja ei avata tarkemmin ehkä siksi, että oletetaan sen olevan tarpeetonta tietoa kehitykselle, tai että se ei kiinnosta kehittäjää.

Tulin PHZ:lle loppuvuodesta 2018. PHZ:lla olen oppinut paljon Extreme Programmingistä. Parikoodauksessa huomaa nopeasti, kuinka tällä alalla osaamisen taso on ikää tärkeämpää. Kukaan ei voi osata kaikkea, ja siksi tietoa on hyvä jakaa.

Kotana minulla on vuonna 2020 syntynyt nuori neiti, mies sekä kissa. Asumme maaseudun rauhassa, joten työstressiä pääsee purkamaan lähtemällä lenkille viereiselle järvelle.

Tavoitteeni on edetä tekniseksi projektipäälliköksi tai projektin tekniseksi omistajaksi. Kiikarissa on myös ylempi AMK-tutkinto. Olen luonteeltani ihminen, joka ottaa mielellään ohjat ja pitää huolta siitä, että asiat tulevat tehtyä.”

Katso täältä PHZ Full Stackin avoimet IT-alan työpaikat.