PHZ:n Matias Pokkinen: Toivottavasti pandemia johtaa etäyhteyksien käytön kasvuun

Kerromme juttusarjassa, keitä olemme, mitä teemme ja mitä ajattelemme PHZ:lla.

Matias Pokkinen, Software Developer at PHZ, Software Engineering Student

”Tulin PHZ:aan kuukautta ennen koronapandemian alkua 2020. Työskentelen osa-aikaisena, sillä opiskelen kolme päivää viikossa tietotekniikkaa Aalto-yliopistossa.

Tavoitteeni on saada nyt työkokemusta, mikä venyttää opiskeluaikaa. Suomen hitaimmin valmistuvat opiskelijat ovat Aallon tietotekniikan opiskelijoita – vain harva opiskelukavereistani ei ole tällä hetkellä työllistettynä.

PHZ:lla olen tehnyt Apprien-projektia, PHZ:n webbisivuja ja sittemmin tuntikirjanpitojärjestelmää. Työ on kiinnostavaa ja työkaverit mukavia. Sitten tuli koronavirus.

Kuva: Eirik Manne. Editointi: Marko Torkkeli

Koodaajien piireissä sanotaan, että tämän työn hienous on siinä, että sitä pystyy tekemään mistä ja milloin vaan. Se on samalla pahin puoli: kotona työpäivät helposti pitenevät, koska työmatkoja ei ole. Minusta etätyö toimii hyvin. Pidämme Skype-kokouksia päivittäin ja kommunikoimme jatkuvasti Slackissa. Etäolosuhteissa vain PHZ:n hitti, parityökoodaus, on vaivalloista.

Toivon, että etäyhteyksiä käytettäisiin työtehtävissä enemmän. Iso osa monien työajasta menee tapaamisiin matkustamisiin, ja tehokkuus kärsii siitä. Hyvin monet tapaamiset ja kokoukset hoituisivat Skype-yhteydellä. Toivottavasti pandemia johtaa siihen, että kun ihmiset kouluttuvat järjestelmien käyttämiseen, niitä päästään käyttämään enemmän pandemian jälkeenkin.

Kävin peruskoulua viidenteen luokkaan asti Ranskassa. USA:ssa kävin yläasteen. Sen jälkeen perheeni muutti Kiinaan, jossa suoritin lukion ib-tutkinnon. Suomeen muutin 2012.

Vaikka maiden ja maanosien välillä on suuria kulttuurieroja, ihmiset ovat lopulta aika samanlaisia. Mielestäni xenofobia ja rasismi johtuvat lähinnä tietämättömyydestä. Ihmiset pelkäävät sitä, mitä he eivät ymmärrä.

Maailma on monipuolistanut omaa näkemystäni asioihin. Amerikkalaiset sanovat: ”Tule milloin vaan!”. Vaikka he eivät sitä oikeasti tarkoita, se jättää positiivisen olon. Kiinassa vanhuksia kohdellaan kunnioittavammin kuin länsimaissa. Vanhempi sukupolvi tietää paljon, ja siihen kokemukseen kannattaisi nojata.

Puhun sujuvasti suomea, ranskaa ja englantia. Työelämässä olen päässyt hyödyntämään niitä kaikkia. Pari työpaikkaa sitten erään asiakkaan kanssa tajusimme, että puhumme myös ranskaa. Hänen englantinsa oli heikompi. Ranskan myötä työteho nousi moninkertaiseksi.

Työelämässä haluan kehittyä devaajana. Haluan olla hyödyksi. Esimerkiksi tuntikirjanpito-ohjelmaa haluaisin viedä eteenpäin niin, että se olisi helppo käyttää, ylläpitää ja kehittää jatkossakin. Jos tulevaisuudesta tulisi joku aikamatkustaja kertomaan, että koodaan edelleen 20 vuoden kuluttua, olisin ihan tyytyväinen.

Aiemmin tein sen virheen, että oletin kolmen päivän työnteon viikossa sujuvan opiskelun ohella. Kaksi päivää viikossa toimii paremmin. Isoin virheeni oli, että tein kumpaakin joka toinen päivä. Joka päivä tuhlaantui aikaa siihen, että pääsin kärryille siitä, mitä olin tekemässä. Suosittelenkin kaikille osa-aikaistyötä tekeville, että töitä kannattaa tehdä peräkkäisinä päivinä.

Tietokonetta olen käyttänyt kuusivuotiaasta. Alun perin halusin pelikehittäjäksi, mutta tutkittuani todellisuutta päädyin ohjelmistokehitykseen ja webbidevaukseen. Tämä on monipuolinen ala. Samanlaista toista ongelmanratkaisuyhteisöä ei ole oikein edes olemassa, eikä Stack Overflown kaltaista sivustoa: tuhannet ihmiset kirjoittavat sinne ongelmiaan, joihin muut tarjoavat ratkaisuja.

World of Warcraft on tärkein harrastukseni. Taistelemme suomenkielisessä killassa hirviöitä vastaan kolme tuntia kahdesti viikossa. Pelaaminen on haastavaa, mielekästä ja sosiaalista. Pandemia ei ole vaikuttanut juuri aikatauluihimme. Pärjäämme tosi hyvin: sijoituksemme on serverimme 24:s.”