PHZ:n Maija Turunen: Taloushallinto saa automatisoitua lisää

Kerromme juttusarjassa, keitä olemme, mitä teemme ja mitä ajattelemme PHZ:lla.

Maija Turunen, Chief Financial Officer

”PHZ Full Stackin yksi periaate on, että täällä opitaan koko ajan toistenkin töistä.

Pidän siitä, koska yrityksissä maailma pyörii usein tuotannon ympärillä, ja talouspuoli jää omaan lokeroonsa. Täällä talous opettelee tuntemaan sitä, mitä tuotanto tekee ja toisinpäin. Kaikki uusi on aina kiinnostanut minua, ja kaikki täällä oppimani on ollut hauskaa.

Vastuualueeni on taloushallinto. Usein ajatellaan, että taloushallinto on yksinäistä puurtamista, mutta siinä on paljon ihmisläheistä työtä. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Kuva: Eirik Manne. Editointi: Marko Torkkeli

Taloushallinnossa on kyse palkanlaskennasta, myyntilaskujen tekemisestä, ostolaskujen maksamisesta ja kirjanpidosta. Yhdessä ne muodostavat ison kokonaisuuden, jossa kaikki liittyvät toisiinsa. Työ vaatii ammattitaitoa, koska verottaja on kehittänyt paljon mutkikkaita juttuja.

Aloitin PHZ:lla tammikuussa 2020. Aikaisemmin olen työskennellyt talouspäällikkönä yrityksissä ja eri johtotehtävissä tilitoimistossa. Pelialan yrityksessä olen ensimmäistä kertaa.

Samoin kuin it-alalla, taloushallinnossa on oma slanginsa. Myös meidän alaamme on mystifioitu, mutta kyse on aika selkeistä säännöistä, joita tosin on paljon.

Ihmisille pitäisi kertoa taloushallinnon asioista selkokielellä ja kansantajuisesti! Ja talousasioita pystyy oppimaan. Netti on pullollaan ohjeita, esimerkiksi verottajan omilla sivuilla. Moni talousosaaja sortuu puhumaan asioista vaikealla kielellä, vaikka tietää, että vastapuoli ei sitä osaa. Silloin pitäisi vain muistaa aloittaa alusta ja kertoa asia yksinkertaisesti.

Kirjanpito alkoi mappikirjanpidosta, jossa paperit pidettiin mapissa. Sieltä on tultu tekoälymaailmaan, sähköiseen taloushallintoon, jossa toimitaan vihdoin pitkälti paperittomassa toimistossa. Tositteet tiliöidään sähköisessä muodossa. Tositteet löytyvät sähköisestä arkistosta ja hyväksytään sähköisellä allekirjoituksella.

Sähköinen kirjanpito kehittyy hurjasti juuri nyt. PHZ:lla on käytössä moderni kirjanpito-ohjelma. Koska meiltä löytyy koodaajia omasta takaa, pystymme kehittämään sitä edelleen.

Kirjanpitäjistä puhutaan nyt samoin kuin puhuttiin 1980-luvulla pankeista. Että kirjanpitäjiä ei enää tarvittaisi! En usko, että ohjelmistot tekisivät kaiken. Aina tarvitaan ihminen katsomaan, että asiat menevät oikein.

Toivon, että sähköinen taloushallinto automatisoituu lisää. Täsmäytykset ovat yhä tosi hankalia. Virhettä joudutaan usein etsimään pitkään, jos kaksinkertainen kirjanpito ei täsmää. Kannatan kaikkea käsityötä nopeuttavaa automaatiota – jolloin voi keskittyä olennaisiin asioihin.

Kauan sitten opiskelin kirjanpito-opintojen yhteydessä myös Basic- ja Pascal-ohjelmointikieliä. En koodaa, mutta taloushallinnossakin pitää ymmärtää, mitä ohjelmistot osaavat tehdä. Ne poistavat käsityötä. Olen ollut työurallani ohjelmistojen pääkäyttäjänä, ja se oli kiinnostavaa.

Pelejä en pelaa, vielä. Yritin pelata Counter-Strikea, mutta minut ”tapettiin” heti. Pelaavat poikani lupasivat opettaa minulle Siege Castlesia. Pelimaailmaan olen tutustunut katsomalla television Nörtti-sarjaa.

Meriittinä voin tosin mainita, että olen istunut Pubg-ottelun katsomossa ja tutustunut esports-museoon Soulissa.”