PHZ:n Eirik Manne: Kaikki oleminen on esiintymistä

Kerromme juttusarjassa, keitä olemme, mitä teemme ja mitä ajattelemme PHZ:lla.

Eirik Manne, Content Creator, Marketing

”Esiintyminen on minun vahvuuteni ja intohimoni, ja tavallaan minut palkattiinkin PHZ Full Stackiin yrityksen kasvoiksi.

Tulin taloon loppuvuodesta 2019 markkinoinnin sisällöntuottajaksi, ja aivan aluksi juonsin ohjelmoinnin ongelmia ratkovan Koodipenkin videostriimiä.

Valmistuin vuotta aiemmin Kajaanin ammattikorkeakoulusta tradenomiksi ja erikoistuin pelisuunnitteluun ja -tuotantoon. Tällä hetkellä ura vie kuitenkin muualle kuin mihin kouluttauduin. Opinnäytetyöni tein esports-lähetyksen selostamisesta, koska olen selostanut Counter-Strike -turnausta neljä vuotta.

Kuva: Olli Ikonen. Editointi: Marko Torkkeli

PHZ:lla teen yrityksen videotuotantoja ja toimin kameran molemmilla puolella: kuvaan, haastattelen ja editoin. Valokuvaan myös. Kun yritys lähtee pelialan tapahtumiin, koostan niistä artikkeleita nettisivuillemme.

Koska itselleni on kertynyt paljon esiintymiskokemusta, jaan sitä sisäisissä koulutuksissamme kertomalla esiintymisestä, työhaastatteluihin valmistautumisesta, hengittämisestä ja kehonkielestä. Myynnin tiimissä olen mukana suunnittelemassa yrityksen pitchien toteutusta pelimessuilla ja pelitapahtumissa. Hissipuhe pitää olla kunnossa.

Ajattelen niin, että kaikki oleminen on esiintymistä. Jos kävelen vaikka vain aukion poikki, sekin on esiintymistä.  Esiintymisessä tärkeintä on keskittyä äänenkäyttöön ja kehonkieleen.

Ääni pitää muodostaa palleassa, ei kurkussa. Pelkästään se vaikuttaa valtavasti siihen, miten miellyttävää ääntä on kuunnella. Kurkkuääni on kireä, ja siitä katoaa pehmeys.

Hengitystekniikka vaikuttaa suoraan äänenkäyttöön. Pallean kautta hengitettäessä saa keuhkoihin enemmän ilmaa. Sitä voi opetella menemällä selinmakuulle, koska silloin ihminen hengittää palleallaan. Ihminen säätelee hengityksen avulla myös äänensä volyymia. Rinnan kautta hengitettäessä on vaikeaa puhua kovaa tai pitkään. Kovaa puhuminen ei tarkoita kuitenkaan huutamista. Moni esiintyjä puhuu liian hiljaa, koska tilanne jännittää.

Kun esiintyy tai puhuu, kannattaa pitää selkä suorassa. Suoraryhtisen ääni kantaa hyvin, ja esiintyjä näyttää vakuuttavammalta.

Olin itse lapsena introvertti, mutta pelialan koulutus ja peliala saivat minut ulos kuoresta. Tajusin, että esiintyminen on minun juttuni.  Koulun kautta sain bändin ja pelialan tapahtumien kautta globaalin verkoston. Nuorempana tein muiden muassa teatteria ja breakdancea.

Pelaan paljon toimintapelejä. Pelasin aika vakavasti pari vuotta Counter-Strikea, jonka jälkeen Rainbow Six: Siegeä. Pleikkari 4:llä olen pelannut kaverin kanssa Crash Team Racingiä. Olen pelannut pitkään Diablo 2:ta ja World of Warcraftia. World of Warcraftissa olin perustamassa aikoinaan kiltaa, jonka kanssa pelasin seitsemän ja puoli vuotta. Lopetimme killan hiljattain.

Olen myös mukana vapaaehtoisena järjestämässä pelikehittäjille suunnatun kansainvälisen järjestön (IGDA) kuukausittaisia tapahtumia.

Tärkein harrastukseni on kuitenkin kajaanilainen metalliyhtye Limos, jossa laulan ja sanoitan.

Kainuulaisen bändin kreikkalainen nimi viittaa nälän jumalattareen. Oman nimeni ylimääräinen i-kirjain viittaa puolestaan Norjaan, johon vanhempani ihastuivat aikoinaan.”