PHZ:n Timo Aho: Osaaminen karttuu myös propellipääideoista

Kerromme juttusarjassa, keitä olemme, mitä teemme ja mitä ajattelemme PHZ:lla.

Timo Aho, Full Stack Developer, IT Consultant

”It-ala on ollut minulle aina itsestäänselvyys. Opiskelin Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Suoritin alemman korkeakoulututkinnon ja lopetin opinnot 2014.

Olen ollut monenlaisissa it-organisaatioissa; olen ollut koodaajana, startupeissa, julkishallinnon projekteissa ja konsulttina. Tällä hetkellä toimin konsulttina.

PHZ Full Stackilla aloitin syksyllä 2019. Viimeksi olen työskennellyt frontend-kehityksen, webbipalvelujen ja design-tekniikoiden parissa, opiskellut uusia rajapintateknologioita sekä tutustunut pilvipalveluihin ja DevOps-maailmaan.

Kuva: Eirik Manne. Editointi: Marko Torkkeli

Konsultin tehtävä on kiteytetysti pyrkiä tuottamaan asiakkaalle lisäarvoa ja ratkaisuja.

Startupeissakin olen viihtynyt. Startupeissa on paljon vapauksia ja mahdollisuuksia tehdä asioita, mutta niiden varjopuolena on, että vajaamiehitetyssä organisaatiossa on paljon piilotyötä, joka ei välttämättä kuulu kenenkään vastuualueeseen.

Siviilipalveluksen suoritin julkishallinnon digitalisaatiohankkeessa, josta jäi käteen hyvin vahva avoimen lähdekoodin filosofia. Kun saadaan käyttää uudelleen toisten tekemiä asioita parhaaksi katsomalla tavalla, siitä aukeaa mielettömiä mahdollisuuksia.

On kaikkien etu, että avoimista tietovarannoista pystytään kehittämään automatiikkaa ja liiketoimintaa.

Olen it-tyyppinä propellipää ja tehnyt erilaisia projekteja myös omalla rahalla, ajalla ja visiolla. Nautin luovasta teknisten ongelmien ratkaisemisesta suunnattomasti. Vaikka erilaiset ideat ja kokeilut eivät usein johda mihinkään, ne synnyttävät osaamista, jota pystyy soveltamaan jatkossa.

Yksi projekti alkoi, kun sain lainaksi Interface technologies -kurssin myötä eleohjaussensorin. Innostuin siitä niin paljon, että jatkoin harjoitustyönä alkanutta projektia pitkälti koko seuraavan vuoden. Projektia oli tekemässä parhaimmillaan neljän henkilön vapaaehtoistiimi.

Eleohjausprojektin jälkeen sain lainaksi virtuaalitodellisuuskypärän. Huomasin, että eleohjaussensorin ja kypärän voi yhdistää. Se tuntui maailman siisteimmältä jutulta. Minua kiehtovat kaikenlaiset kokeelliset käyttöliittymäteknologiat. Näen, että virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus ovat tämän ytimessä.

Harrastan valokuvausta vapaa-ajallani ja olen vienyt useita panoraamakuvia Google mapsiin. On hienoa käydä virtuaalisesti paikoissa, joissa on käynyt. Lentelin paikasta toiseen ja kävin läpi niistä jääneitä muistoja.

Uskon, että Suomi on maa, joka vie ensimmäisenä eteenpäin virtuaalisia ympäristöjä.

Virtuaalitodellisuuden jälkeen kiinnostukseni vaihtui käyttöliittymäteknologioista pelimoottoreihin. Niistä minulla ei ollut kokemusta, eivätkä peliohjelmoinnin kautta auenneet haasteet olleet millään tavalla tuttuja webbiohjelmoinnista.

Webbimaailma on kehittymässä kovaa vauhtia. Asioita, jotka ovat olleet ennen raskaiden pelimoottoreiden varassa, pystyy nykyään pyörittämään selaimessa. Näen tässä mahdollisuuksia myös oman uran jatkon kannalta, koska selaimen varassa toimiva pelimoottori yhdistäisi osaamiseni ja harrasteprojektini. Vapaa-ajalla olen jatkanut grafiikkaohjelmointiin syventymistä.

Päässäni pyörii paljon propellipääideoita, ja toki haaveilen, että niistä joskus joku realisoituisi startuppina. Tällä hetkellä pidän jalat kuitenkin maassa ja keskityn tekemään konsulttina ratkaisuja, jotka oikeasti auttavat ihmisiä.

It-ala on opettanut minua löytämään tietoa. Peruskoulussa myin esitelmiä luokkakavereille, jotka eivät vielä osanneet käyttää hakukonetta. Oikeastaan teen sitä edelleen: myyn ihmisille asioita, koska osaan käyttää hakukonetta tavallista paremmin.

Ala on opettanut ongelmaratkaisukeskeisen ajattelutavan. Senkin olen oppinut, että on olemassa paljon erilaisia ihmistyyppejä. Se vaatii jonkin verran sisäistämistä.

Työskentely PHZ:lla ja konsulttimaailma ovat tarjonneet mielenkiintoisia haasteita. Tuntuu, että oman osaamisen taso on harpannut muutamassa kuukaudessa kahden vuoden verran eteenpäin. Olen pyrkinyt toteuttamaan yrityksen Fail fast -oppia: luovu menetelmistä, jotka eivät toimi!”