PHZ:n Christian Vilén: Pääsin harjoittelijana tosihommiin

Kerromme juttusarjassa, keitä olemme, mitä teemme ja mitä ajattelemme PHZ:lla.

Christian Vilén, Full Stack Developer Trainee, Business Information Technology Student

”Kun yläasteikäisenä halusin pelitietokoneen, päätin rakentaa sen itse. Tilasin osat ja sain sen kasattua. Ongelmiakin piti ratkoa, mutta se toimi! Siitä alkoi kiinnostukseni it-juttuihin.

Aloitin PHZ:ssa kymmenen viikon harjoittelun tammikuussa 2020. Opiskelen Laurea-ammattikorkeakoulussa it-tradenomiksi englanninkielisellä Business Information Technology -linjalla. Harjoittelu kuuluu opintoihini, jotka aloitin syksyllä 2017. Valmistun jouluksi.

Kuva: Eirik Manne. Editointi: Marko Torkkeli

Koska minulla ei ollut lukion jälkeen selkeää kuvaa tulevaisuudesta, ajattelin, että laajan it-tradenomin koulutuksen jälkeen voin päättää myöhemmin, mihin haluan keskittyä.

Tulin harjoittelemaan koodaamista, ja sitä olen tehnyt yrityksen markkinoinnissa ja kehitysprojekteissa. Vaikka minulla on paljon alan yleisymmärrystä, osaamista on hallussa vielä aika vähän. Olen yrittänyt pysyä senioreiden perässä.

Ennen opiskelua ja sen ohella olen toiminut veljeni logistiikan alan yrityksessä. Olen istunut myös ratin takana. Muutos toimistoelämään on iso, mutta olen tykännyt siitä.

Harjoittelijana minua on pidetty PHZ:lla tasavertaisena, ja olen päässyt tosihommiin. Toistaiseksi olen ehtinyt tehdä vain pintaraapaisuja, kun on kymmenen eri teknologiaa, joita pitäisi opetella. Muutamassa viikossa olen opetellut niin paljon uusia asioita, ettei muisti tahdo kestää. Periaatteessa tämä on kuin koulua kävisi.

PHZ:lla olen oppinut pariohjelmointia ja parityöskentelyä, muiden tekemien koodinpätkien toimivuuden tarkistamista ja testaamista sekä aamupäivien standuppeja ja scrummausta eli sen läpikäymistä yhdessä, mitä kukin on tehnyt ja mitä on tekemässä.

Olen oppinut kokeneemmilta myös koodaamisen etiikasta, esimerkiksi siitä, miten varmistetaan, että oma työ ei aiheuta muille vahinkoa. Olen saanut täältä myös ideoita tutkinnon lopputyön aiheeksi.

Vielä en osaa sanoa, mitä teen vaikkapa kymmenen vuoden päästä. Koska olen päässyt jo näkemään yrittäjyyttä veljen yrityksessä, sekin kiinnostaa.

Olen kiinnostunut web-kehittämisestä ja käyttöliittymistä, ylipäänsä frontend-puolesta. Olen opiskelun ohella aloittanut myös omia web-kehitysprojekteja ja suunnitellut lähipiirille nettisivuja.

Moottorit alkoivat kiinnostaa mopoiässä, ja nyt harrastan autourheilua. Autoilu ei liity it-hommiin, mutta olisi hienoa, jos joskus pääsisi suunnittelemaan tai tekemisiin sähköautojen kanssa. Lasketellut olen koko elämäni. Valmistumisen jälkeen, ennen seuraavia töitä, tekee mieli lähteä ensi talveksi lasketteluoppaaksi Eurooppaan.

Pikkuveljeni peri rakentamani tietokoneen, joka on yhä toiminnassa. Hänkin alkoi kiinnostua aiheesta. Rakensimme tietokoneen uudestaan vähän aikaa sitten. Pikkuveli on 14-vuotias.”