PHZ:n Janne Suominen: Sytyn ja elän ongelmanratkaisusta

Kerromme juttusarjassa, keitä olemme, mitä teemme ja mitä ajattelemme PHZ:lla.

Janne Suominen, Senior Full Stack Developer, It Consultant

”Ensin olin kokki. Valmistuin 1996 ja tein ravintolakokin töitä 2000-luvun alkupuolelle asti. Niissä töissä olin myös pari vuotta Lontoossa, ja olisin varmaan edelleen, jos olisin jäänyt sinne. Nopea tempo sopii persoonalleni.

Tietotekniikka on kiinnostanut minua aina; olin säätänyt tietokoneita ja toiminut kaveripiirin it-tukena. Opiskelin Haaga-Heliassa IT-tradenomiksi. Suuntauduin ohjelmistokehitykseen ja tietoliikenteeseen.

Toimin yrittäjänä kymmenen vuotta: rakensin kokonaisuuksia webbisivuista intranetteihin ja tuotannonohjausjärjestelmiin pienille ja keskisuurille yrityksille. Sen jälkeen tein Drupal-kehitystä kolmisen vuotta pienessä yrityksessä. PHZ Full Stackissa aloitin tammikuussa 2020.

Kuva: Eirik Manne. Editointi: Marko Torkkeli

Koen, että varsinkin Drupal 8 ja Symfony sekä ylipäänsä backend-arkkitehtuurin suunnittelu, toteutus ja ongelmien ratkominen ovat vahvuuksiani. Olen silti hyvin avoin sen suhteen, missä pystyn olemaan hyödyksi. Viime aikoina on kehityksen pääpaino ollut React-toteutuksissa, joka tuntuu olevan nyt it-alan vahva trendi.

Olen ennen kaikkea ongelmanratkoja. Suurinta tyydytystä olen saanut työelämässä siitä, kun olen päässyt ratkomaan asiakkaan ongelmaa. Siitä elän ja sytyn.

Ongelma voi olla mikä tahansa. Kerran erään keikkaklubin toiminnanjohtaja soitti minulle ja sanoi: ”Janne, meillä on tietoliikenneongelma. Meillä on paljon tapahtumia ja paljon ihmisiä erilaisissa töissä, ja yhden tapahtuman informaatio pitäisi pystyä jakamaan kaikille. Oikea tapa ei ole lähetellä jokaiselle sähköposteja ja tekstiviestejä”.

Lähdin suunnittelemaan ja koodaamaan. Vuoden päästä käytössä oli Boogi-niminen tapahtumien tuotantotyökalu. Asiakas oli tyytyväinen ja sai työkalusta paljon kiitosta. Siitä tuli lopulta monien tapahtumajärjestäjien kuten klubien, yökerhojen ja ravintoloiden toiminnanohjausjärjestelmä projektien ja keikkojen hallintaan. Viestintä oli vain yksi järjestelmän komponenteista.

Auttaminen on vahvasti osa perusluonnettani. Näen ongelmanratkaisun tilanteena, jossa pystyn auttamaan toista osapuolta. Pidän tärkeänä, että tämä saa kokonaisvaltaisen ratkaisun, eikä vain tunteja, joita on ostanut.

Pidän ohjelmoinnista ja tiedän myös, missä on syyllinen 9,5 tapauksessa kymmenenestä. Hän istuu näppäimistön ja penkin välissä. Jos olen riittävän hyvä, löydän ratkaisun. Jos ratkaisua ei löydy, sitten kuluu hieman enemmän aikaa.

IT-alalla pätee myös se, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Olen kantapään kautta oppinut säntillisyyttä ja pikkutarkkuutta. Jos tekee väärin, on korjattava.

PHZ Full Stackin työkulttuuri on antanut tunteen, että olen enemmän kuin yksi koodia runttaava palikka joukossa. Työntekijöistä välitetään ja heistä ymmärretään pitää huolta.

Vapaa-aikana pelaan änäriä eli NHL-videopeliä – ja ihan kuka tahansa saa tulla haastamaan!  Olen pelannut lätkäpelejä 1990-luvun alusta asti. Änäriä pelaan ainoastaan kavereiden kanssa, en koskaan yksin.

Myös seinäkiipeily ja frisbeegolf ovat lähellä sydäntäni, samoin risotot. Risoton voi tehdä oikein, mutta todella monella tavalla väärin.”