PHZ:n Olli Ikonen: Myyjänä haluan olla ihminen ihmiselle

Kerromme juttusarjassa, keitä olemme, mitä teemme ja mitä ajattelemme PHZ:lla.

Olli Ikonen, Account Manager, Project Manager

“Mie olen aina tykännyt tarinoista.

Äiti luki minulle paljon tarinoita, kun olin lapsi. Meillä oli menossa aina jotakin mielikuvitusjuttuja. Pelitkin kertovat tarinoita. Lukija tai katsoja on kuin kolmas persoona lukiessaan kirjaa tai katsoessaan elokuvaa, mutta peli tuo vielä lisäulottuvuuden kokemukseen.

Tulin PHZ Full Stackiin kesällä 2019 työharjoittelun kautta. Olin mukana pelialan väelle suunnatussa koulutusohjelmassa ja löysin onnekseni harjoittelupaikan täältä.

Kuva: Eirik Manne. Editointi: Marko Torkkeli

Aikoinaan minulla oli pelifirma Joensuussa. Virallisesti se pyöri puolitoista vuotta. Olin tehnyt pelejä nelisen vuotta siitä lähtien, kun olin aloittanut media-alan opinnot Karelia-ammattikorkeakoulussa. Kun valmistuin, firma laitettiin pystyyn. Kävi kuten monille muillekin pelialan pienille yrityksille: se piti lopettaa. Olin tehnyt firmassa oikeastaan kaikkea muuta paitsi koodia ja grafiikkaa.

PHZ Full Stackilla toimin myyjänä ja projektipäällikkönä. Tässä yrityksessä on käytäntönä, että jokaisella olisi parikin työtonttia.

Olen rauhallinen, mutta kunnianhimoinen. En koskaan ajatellut, että ryhtyisin myyjäksi. En tosin nuorempana ajattelut, että ryhtyisin yrittäjäksi ja perustaisin pelifirman. Kun tulin harjoittelujaksolle PHZ:aan kesälomien aikaan, minua pyydettiin lähettämään konsultoinnista tarjous. Tein ensimmäiset kauppani, ja nyt olen myynnin tiimissä.

Sain täällä myös mahdollisuuden syventää projektihallinnan osaamistani koulutuksen kautta. Se tukee myyntityötä ja asiakasrajapintaa.

Myyn konsulttiemme osaamista, myös isompaa kuvaa siitä, keitä me olemme.  Asiakashankintaa teemme messuilla ja alan tapahtumissa.

Myyjänä pidän tärkeänä olla hyvä tyyppi, joka kuuntelee. Kun puhutaan B to B -myynnistä, miusta on oleellista toimia ihmisenä ihmiselle, ei kivikasvoisena bisnesedustajana. Molemmat osapuolet ovat siinä tilanteessa yksilöinä.

Pehmeät arvot ovat alkaneet päästä yrityskulttuuriin. Olen siitä tosi tyytyväinen, ja itse olen pyrkinyt tuomaan niitä myyntityöhön. Jutellaan niin työkuulumiset kuin harrastukset. Mie toivon, että vanhoista väkisinkaupittelun ajoista on jo päästy.

PHZ Full Stackilla ihmisiä yhdistää mielenkiinto teknologiaan. Pidän siitä, että olemme saaneet paljon itse päättää, mitä haluamme oppia ja mihin suuntaan kehittyä. Se on iso asia. Mie sain mahdollisuuden aloittaa myyntityön. Kannustus on saanut pohtimaan, pitäisikö opetella vielä jotakin uutta. Mie en ole kymmeneen vuoteen koskenut koodiin, mutta täällä on herännyt ajatus, että kokeilisinko HTML:ää?

Peliala on opettanut hyvää vuorovaikutusta. Suomessa pelialan yritykset eivät kilpaile verisesti keskenään, ja henki on hyvä koko alalla. Sitä henkeä haluaisin tuoda omaan tekemiseeni. Jos autat tänään jotakuta, hän voi auttaa sinua myöhemmin. Ehkä tämä on idealistista, mutta mie tykkään ajatella näin.

Pelialalla erittäin moni pelaa. Olin noin kuusivuotias saadessani ensimmäisen pelikonsolin. Nyt pelaan arkisin ehkä tunnin tai kaksi, viikonloppuna joskus kuusikin tuntia. Haen peleistä seikkailua ja tarinoita – vuorovaikutusta.”