Kestävän elinkaaren ohjelmistot rakennetaan laatu ensin

PHZ Full Stack on ohjelmistoyritys, jossa ei puuhailla purkkaviritysten parissa. Tässä talossa keskitytään rakentamaan kestävän elinkaaren IT-järjestelmiä. Puhe kestävästä elinkaaresta ei jää kuitenkaan vain sanahelinäksi vaan PHZ:lla laatu on koodareille intohimon ja ylpeyden asia. Mistä laadukas koodi siis syntyy? Juttelimmme aiheesta PHZ:n senior-konsulttien Kristian Lauttamuksen, Jaakko Nenosen ja Kristian Mörtin kanssa.

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä PHZ Full Stackin kanssa.

Koodaajien firma koodaajille

Työn merkityksellisyydestä puhutaan nykyään paljon alalla kuin alalla, mutta Kristian LauttamuksenJaakko Nenosen ja Kristian Mörtin puheesta paistaa poikkeuksellinen into läpi. PHZ Full Stack on selkeästi paikka, jossa ohjelmistokehitystä tehdään koodareiden itsensä määrittämillä ehdoilla.

Toimitusjohtajana toimii Antti ”Pharazon” Hätinen, joka itsekin koodarina on halunnut luoda matalan ja avoimen organisaation, jossa koodareilla on mahdollisuus oppia niin yksilöinä kuin yhteisönä. Laatu edellä ja kehitystä jatkuvasti janoten. Kulttuuri kiteytyy kestävään elinkaareen, fanaattisen ketterään kehitykseen, äärimmäiseen laatuun ja tarkkaan tiimityöhön.

PHZ Full Stack toimisto
PHZ Full Stackilla panostetaan avoimeen kommunikaatiokulttuuriin, jotta työntekijät pääsevät kehittymään niin yhdessä kuin erikseen.

Tee koodia, josta voit olla aidosti ylpeä

PHZ:n yksi kantavista ohjenuorista on: “Tee koodia, josta voit olla ylpeä.” Kun koodi lähtee ulos talosta, ei sen perään tarvitse kuikuilla hermostuneesti miettien tuliko hutiloitua. Kaikki koodaajat voivat huoletta leimata omat nimikirjaimensa projektille, kun työn jälki kestää kirkkaimpaakin päivänvaloa.

Ylpeys syntyy koodista, joka on hyvin dokumentoitu, helposti ylläpidettävä sekä testattu läpi, jolloin se on kestävää”, Lauttamus summaa. Testiautomaatio onkin kestävän elinkaaren IT-järjestelmien rakentamisen kulmakivi. Tämä filosofia on vahvasti perustana kaikelle tekemisen kulttuurille PHZ:lla.

Tämä lafka ei halua tehdä softaa millään rivitavalla”, Lauttamus jatkaa. Teknologia kehittyy koko ajan, mutta kattava testaus takaa toimivuuden myös pitkällä tähtäimellä. Myös Mört korostaa, että kestävän elinkaaren IT, jota kuvaa koodin uudelleenkäytettävyys ja pitkäikäisyys, erottaa PHZ:n kilpailijoistaan asiakkaankin näkökulmasta.

Alan suurin ongelmajäte syntyy isojen investointien IT-järjestelmistä, joita ei pysty jatkokehittämään. PHZ haluaa minimoida tällaisen koodin uudelleenkirjoittamisen tarpeen. Tämä on laadun tae, jota PHZ:lla on toteutettu jo alusta alkaen. ”In tests we Trust”, kuuluu Nenosenkin suusta.

Harrastus vai työ? Intohimo alaan lähtee halusta haastaa ja kehittyä

24-vuotias Lauttamus on ehtinyt koodata jo pienestä saakka – yli 10 vuotta. Pelikoneen tuunauksesta lähtenyt innostus avasi tien ohjelmointikielten maailmaan: ”Harrastuksesta tuli mun työ ja enemmänkin työ tuntuu harrastukselta. Mulla on tosi hyvä työpaikka siinä mielessä, että meen sinne tekemään sitä mitä mä tykkään tehdä.

Tämä intohimoisuus työn tekemiseen ja oman osaamisen jatkuvaan kehittämiseen kuuluu kaikkien PHZ:laisten puheesta. Kaikki vastaavat ongelmien ratkomisen ja kehittymismahdollisuuksien olevan ammatillisesti mielenkiintoisinta työprojekteissa. Haastavuus ja ongelmien vaihtelevuus tekevät projekteista mielekkäitä.

PHZ Full Stack koulutus
PHZ Full Stack järjestää säännöllisesti erilaisia koulutuksia – ja koodaajia myös kannustetaan osallistumaan koulutuksiin itsenäisesti.

Tästä asenteesta myös palkitaan – niin paremmalla palkkatasolla, bonusohjelmilla kuin joustavuudellakin esimerkiksi koulutustoiveiden, omien asiakkaiden ja omien projektien suhteen. Senioreilla oman osaamisen päivittäminen näkyy suoraan palkassa. PHZ:lla siis kannustetaan ottamaan aikaa itsensä kehittämiseen, haastamiseen ja ideoiden esittämiseen – näin syntyy ketterää kehitystä myös koko firmalle.

Nenonen kertoo, että oman kehityksen näkeminen pitää hänet intohimoisena: ”Vähän pitää olla epämukavuusalueella siinä mielessä, että ottaa sellaisen homman vastaan, joka tuntuu kaikkein haastavimmalta, koska siinä on palkintona kaikkein suurin oppiminen. Se motivoi – jatkuva itsensä kehittäminen.

Näiden kehitysprojektien ei välttämättä tarvitse aina olla koodiin kietoutuneita – Lauttamus on muun muassa päässyt kehittämään projektin suunnitteluprosessia. Hän sanoo haastattelun lopuksi: ”Mulle ei ole asetettu mitään esteitä sille työlle mitä teen. Siten mä löydän sen mielenkiinnon nyt ja myös tulevaisuudessa.

Vaikuttaako PHZ:n tapa tehdä ohjelmistokehitystä sinulle sopivalta? Käy tutustumassa lisää PHZ Full Stackiin!