Etätöiden vaikutus PHZ:n toimintaan

Me siirryttiin etätöihin ja tulos vaan paranee!

Epidemiasta huolimatta työnteko on jatkunut samaan energiseen tahtiin ja jopa uusia työntekijöitä on otettu kyytiin! Etätyöt on tuonut uusia haasteita sekä mahdollisuuksia, ja sitä varten olen suorittanut kyselyn työntekijöiden kokemuksista miten etätyöt ovat sujuneet.

Etätöihin siirtymisestä huolimatta, kasvua firman toiminnassa on tapahtunut. Toimistolla olevat työntekijät kulkivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaan ja on-site konsultit asiakkaiden ohjeistuksen mukaan etätöihin siirtymiseen liittyen.

Myyntitiimissä työskentelevän Ollin mukaan tilanne on jatkunut yhtä kasvujohteisesti kuin aikaisemmin!

– ”Suurta impaktia ei ole näkynyt, koska iso osa meidän myynnistä tapahtuu yleensä sähköpostitse tai puhelimitse. Miun suosimaan face to face -myyntiin tämä sitten taas on vaikuttanut tosi paljon, koska naamatusten tapaamisen sijaan on pitänyt sopia Teams/mitä-ikinä -etäpalsuja. Itse tykkään tavata asiakkaita kasvotusten, jotta onnistun saavuttamaan mieleen jäävän vaikutuksen ja sitä kautta sitomaan vahvemman siteen asiakkaaseen.”

Saadaakseen yleiskuvan työntekijöiden fiiliksistä etätyön suhteen, laitoin Slackki kanavalle kyselyn johon vastasi 20 työntekijää:


Kuten kyselyn vastauksista selviää, suurimmat hyödyt on tullut työmatkailuun kuluvan ajan käyttäminen muuhun ja joustavammat työajat. Etätöiden haitoiksi on noussut kommunikaation vaikeutuminen sekä työ- ja vapaa-ajan erittely. Ajan erittelyä vaikeuttaa yleensä se, että työnteko laitteet ovat aina lähellä ja niin myös pleikkarit sekä kotityöt.

Tiimityö ja pariohjelmointi on keskeinen asia ohjelmistokehityksessä ja niin myös yksi PHZ:tan keskeisistä arvoista. Toimisto projekteissa käytetään Extreme Programming metodologiaa ohjelmistokehityksessä ja tähän kuuluu tiivis tiimityöskentely ja kommunikaatio. Kommunikaation tehostamiseksi käytämme ahkerasti useita sovelluksia kuten Slack, Skype ja virtuaalisia Kanban tauluja. Daily Scrum tapaamiset on jatkunut virtuaalisena samanlailla kuin aikaisemminkin, joissa tiimiläiset kertovat uusimmat uutiset liittyen projektiin ja sen etenemiseen.

Asiakasprojekteissa työskentely tapahtuu myös useimmiten tiimeissä ja tehokas kommunikaatio on osa jokapäiväistä työtä

Niin myös etänä. Etätyön yksi suurimmista haasteista on juuri tämä kommunikaatio, on jouduttu siirtymään tietoliikenneavusteiseen ryhmätyöhön erilaisten kommunikaatio työkalujen avulla.

Janne on ollut on-site asiakasprojektissa jo ennen epidemian alkua ja nyt hän siirtyi myös etätöihin asiakkaan ohjeistamana.

– ”Hyväksi puoleksi olen todennut työmatkojen vähentymisen ja työajan joustavuuden sopimaan unirytmini kanssa, tykkään aloittaa työt jo aikaisin aamulla. Huonoiksi puoliksi voisin sanoa, että työ- ja vapaa-aika menee helposti sekaisin ja välillä kommunikaatio ollut haastavaa/hidasta. Työajasta vielä sen verran, että minun pitää olla virastoaikoina linjoilla niin ei ihan vapaasti voi rakentaa aikatauluja, joka on yleensä etätyön isoin hyöty.”

Toimitusjohtaja Antti Hätisen mukaan etätöihin siirtyminen on tuonut uusia haasteita, mutta myös hyvää tulosta.

– ”Karanteenin ansiosta sairaslomien määrä on vähentynyt puoleen normaalista. Yleisesti PHZ Full Stack:n projektitilanne on kehittynyt myönteisesti, samassa ajassa kun n. kaksi projektia on väliaikaisesti laitettu paussille niin viisi uutta projektia on alkanut. Maaliskuu oli itseasiassa yhtiön historian paras kuukausi vähentyneiden sairaslomien ansiosta. Etätyöt aiheuttavat tosin projektijohtamiseen haasteita, koska asioiden selittäminen puhelin ja Skype-palavereissa on aina hankalampaa kuin paikan päällä.”

Etätyöt ovat luoneet erilaisia haasteita, mutta niiden ansiosta olemme päässeet käyttämään luovuutta tiimityön tehostamiseen virtuaalisena ja monipuolistamaan työntekoa yhä toimivammaksi tilanteista huolimatta!

Jos tämän tyylinen työskentely vaikuttaa kiinnostavalta, niin vilkaiseppa avoimet työpaikat! Meille tiimityö on normia, joten emme ole antaneet etätöiden vaikuttaa!