PHZ:n Karo Laine: Jatkuva oppiminen on paras sijoitus tulevaisuuteen

Kerromme juttusarjassa, keitä olemme, mitä teemme ja mitä ajattelemme PHZ:lla.

Karo Laine, Full Stack Developer, Senior Consultant

”Aloitin työt PHZ Full Stackissa kesällä 2018, ja samana vuonna aloin myös opiskella informaatioverkostoja Aalto-yliopistossa. Aiemmin olen opiskellut Aallossa kemiaa ja tietotekniikkaa.

Toimin konsulttina opiskelun ohella. Konsultointi on paljon muutakin kuin asiakkaan ideoiden koodaamista.

Näen työn niin, että konsultin tehtävä on ratkoa asiakkaan ongelmia ja auttaa tätä kehittämään toimiva ohjelmistokokonaisuus. Siksi on tärkeää, että konsultti osaa tarjota asiakkaalle useita eri vaihtoehtoja ja ratkaisuja, ja että hän osaa väistää kehitykseen liittyvät kompastuskivet. Hänen kannattaa keskustella paitsi asiakkaan myös designerien, myynnin ja loppukäyttäjien kanssa niin paljon kuin mahdollista. On hyvä käydä läpi erilaisia lähestymistapoja projektiin ja ottaa vastaan palautetta.

Kuva: Olli Ikonen. Editointi: Emma Vantaa

Olen mielelläni mukana suunnittelukokouksissa ja projektin vaatimusten määrittelyissä. Haluan olla konsultti juuri siksi, että pääsen olemaan osa kokonaisratkaisua. Minun oletetaankin korjaavan asioita tai rakentavan uutta.

Jos asiakkaan idea ei toimi, minun kuuluu kertoa ja perustella se asiakkaalle. Konsultin työssä valtavan iso osa ongelmista on kommunikaatio-ongelmia. Pahimmillaan asiakas saa aivan eri tuotteen kuin kuvitteli saavansa – käytettyään ties kuinka paljon rahaa sen kehitykseen.

Nautin uusien asioiden oppimisesta. Tällä alalla omat tiedot vanhenevat nopeasti. Kannattaa päivittää ja kehittää omaa osaamisportfoliota, muuten sen arvo heikkenee jatkuvasti. Benjamin Franklin on sanonut, että uuden oppiminen on paras sijoitus tulevaisuuteen. Sanoisin sen niin, että jatkuva oppiminen on paras sijoitus tulevaisuuteen.

Omasta oppimisesta kannattaa tehdä tapa. Ei kannata jumiutua vain yhteen asiaan tai rooliin, esimerkiksi niin, että olisin pelkästään Java-koodari. Minusta kannattaa toimia kuin sijoitusmarkkinoilla: hajauttaa sijoitusta. Se on avain kestävään menestymiseen. Ne selviävät, jotka osaavat muuntautua eniten.

Osaan käyttää hyvin useampaa ohjelmointikieltä. Pyrin oppimaan joka vuosi yhden uuden ohjelmointikielen. Pyrin lukemaan vähintään yhden teknisaiheisen kirjan joka neljännesvuosi, mutta luen myös historiaa, taloustiedettä, filosofiaa, sosiologiaa ja elämäkertoja. Ei riitä, että konsultti on vain tekninen osaaja. Miltä hänen ehdotuksensa kuulostavat esimerkiksi bisneksen näkökulmasta? Pitääkseni osaamiseni kunnossa käyn kursseja ja olen aktiivisesti mukana hackathoneissa.

Tekemällä oppii. Vaihtelen säännöllisesti ohjelmistoympäristöä. Pyrin tekemään erilaisia kotiprojekteja mahdollisimman laaja-alaisesti ja ohjelmointikieltä vaihtaen. Tekninen osaaminen, joka on tänään kuuminta hottia, voi olla arvoton muutaman vuoden päästä. Taas jokin muu, ajoissa hankittu, osaaminen voi nousta seuraavaksi trendiksi. Mikään uuden opettelu ei ole turhaa, vaikka juuri se ei löisikään itseään läpi markkinoilla.

Myös PHZ:lla kannustetaan jatkuvaan oppimiseen. Jos me työntekijät hankimme sertifikaatin tai annamme koulutusta yrityksessä, saamme siitä bonuksia. Se on todella hienoa!

It-ala on opettanut, kuinka kokonaisvaltainen ala tämä loppujen lopuksi on. Monesti tätä mietitään vain tekniikan ja koodin kautta. Vaikka olisi itse kuinka huipputaitoinen koodari, kuitenkin se toinen henkilö – kokonaisuutta paremmin hahmottava – voi tuoda projektiin enemmän lisäarvoa.

Aiemmin olin paljon tekemisissä esportsin kanssa ja kiersin järjestäjänä jokaisen ison lanitapahtuman. Olen toiminut päätuomarina Suomen mestaruusturnauksissa sekä perustanut ja sittemmin myynyt oman turnausorganisaation. Tuomarointi ja tapahtumien pyörittäminen ovat opettaneet tiimityötaitoja ja organisointikykyä, myös myyntiä ja markkinointia.

Vapaa-ajalla pyöräilen, käyn salilla ja musiikkikeikoilla. Tykkään edelleen järjestää hackatoneja ja peli-iltoja. Toivoisin, että Suomesta löytyisi enemmän hackerspaceja, paikkoja, jossa voi yhdessä ohjelmoida ja rakennella elektroniikkaa.”